Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da yayın yapan yerel gazeteciler ile bir araya geldiği kahvaltı programında CHP’nin yerel yönetim anlayışına ilişkin ilke ve esasların yer aldığı İstanbul Kent Anayasası’nın taslak metnini de paylaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nın organize ettiği toplantıda, yerel basının İstanbul’da zor koşullarda verdiği mücadeleye dikkat çekildi. Gerek ekonomik gerekse siyasi açıdan yaşanan zorlukları gazetecilerden duymak varsa sorularını da cevaplamak istediğini belirten Kaftancıoğlu “ Yerel basının Kronikleşmiş sorunlarını yakinen biliyoruz ve takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. İlk defa yerel basınımızla birlikte olduk, sorunlarını masaya yatırarak mercek altına aldık. Cumhuriyet Halk Partisi İktidarında yerel basın tüm sorunlarından ve sıkıntılarından kurtarılacaktır.” dedi.
CHP İSTANBUL KENT ANAYASASI AÇIKLANDI
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tarafından, CHP’nin yerel yönetim anlayışına ilişkin ilke ve esasların yer aldığı İstanbul Kent Anayasası’nın taslak metni tanıtıldı.
Hazırlanan taslak metinde “Bu kadim kenti korumak ve yine, yeniden ihanet edilen değil, kendisine aşık olunan yaşanası bir kent yaratmak sizlerin yani İstanbulluların elinde” sözleri dikkat çekti. “İstanbul Kent Anayasası”nın, CHP İstanbul il örgütü olarak yaklaşık altı ay yapılan çalışma neticesinde bir metin haline geldiğini anlatan Kaftancıoğlu, bu taslağın sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve İstanbul halkının görüş ve önerilerinin ardından son şeklini alacağını kaydetti.
İSTANBUL İÇİN NELER YAPILACAK?
CHP, Hedeflenen İstanbul’u gerçekleştirmek için ise yapılacakları şöyle sıraladı:
-“Ben yaptım oldu!” mantığı ortadan kaldırılacak; katılımcı yönetim anlayışıyla büyük projeler, uzmanlarla, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) vb. konuşarak, proje yarışmaları düzenlenerek hazırlanacaktır.
-İlgili tüm STK’ların ve meslek örgütlerinin belediye meclisleri ve çalışma komisyonlarına katılımı sağlanacaktır;
-İstanbul’un bütçesini İstanbullu bilecek; katılımcı bütçe uygulamalarıyla, açık, şeffaf ve denetlenip hesap verilebilir bir bütçe hazırlanacaktır.
-İstanbul’un tüm ekonomik, fiziksel ve sosyal planları güncellenecek; her uygulama planlı olacak; planlı bir gelişim dönemi başlatılacaktır.
-Ulaşımı insana yaraşır bir noktaya taşımak için, ulaşım planları güncellenecek; toplu ulaşıma, metro ve diğer raylı sistemlere, deniz taşımacılığına öncelik verilecek; İstanbul’un ulaşımı tek elden yönetilecektir.
-Kuzey Ormanları, su havzaları, memba suları, göller, dereler, denizler, kıyılar korunacak; İstanbul’un çevresel-ekolojik değerleri geleceğe taşınacaktır.
-Aktif yeşil alanlar, parklar arttırılacak; büyük kent parklarının yanı sıra ilçelerde de semt parkları yapılacaktır.
-Yüreklerde deprem korkusu kalmayacak şekilde binaların güçlendirilmesi ve gerektiğinde yenilenmesi desteklenecek; afet eğitimi yaygınlaştırılacaktır.
-İstanbul tarihi dokuları ve zenginlikleri hak ettiği ilgiyi görecek; Tarihi Yarımada “açık müze kent” haline getirilecektir.
-İstanbul’un en ihtiyaç sahibi mahallelerinden başlanarak, ilçe belediyeleriyle birlikte tüm 0-4 yaş arası çocuklarımızı kapsayacak kreşler hızla tamamlanacaktır.
-Gençlerimiz özgür bir şehirde yaşayacak; gençlerimizin enerjisinden, dinamizminden en etkin şekilde yararlanılacak; onlara mesleki eğitim ve iş imkanları başta olmak üzere her tür eğitsel, sanatsal ve sportif olanaklar sağlanacaktır.
-İşsizlik, geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı altında ezilen İstanbullular saptanarak yaşam standartlarının arttırılmasına destek olunacaktır.
-İçinde yaşadığımız kentin kaldırımları, sokakları, caddeleri, parkları, meydanları birer okuldur. İmar planları bu anlayışla ele alınacak ve kenti oluşturan semtlerin, mahallelerin kültür genleri hayata kazandırılacaktır.
-Her mahalle, her semt, öncelikle o bölgede yaşayan insanların gelişimini, yaşadığı kentle bütünleşmesini sağlayacak şekilde yeniden ele alınacaktır.
-Mahallerde yaşayanların katılımını sağlamak için mahalle evleri oluşturulacak; uzman gönüllü katılımcıların desteğinde çalışma mekanları ve yaratıcılık merkezleri kurulacaktır; bu yerler aynı zamanda katılımcı mahalle örgütlenmelerinin buluşma mekanları olacaktır.
haberdemi.com