SON DAKİKA

Gündem

Ergenekon'da "torba" tahliyeler !

Masuma da katile de Ergenekon’dan çıkış verilmesi “torba” kanunlarıyla ünlü ülkede sorgulanıyor.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesiyle tahliye taleplerini değerlendiren ağır ceza mahkemelerinden özgürlük kararları çıkmaya başladı. Mahkemeler, kumpas ve düzmece delillerle yıllardır hapiste oldukları iddia edilen Yalçın Küçük, Tuncay Özkan, Merdan Yanardağ, Mehmet Ali Çelebi, Şener Eruygur gibi isimlerin yanı sıra, Danıştay Hâkimi Mustafa Yücel Özbilgin’i katletmek ve 4 hâkimi de yaralamaktan 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan Alpaslan Arslan için de tahliye kararı verdi.

6526 sayılı Yasa ile kapatılan özel yetkili mahkemelerde (ÖYM) uzun tutukluluk süresinin de 10 yıldan 5 yıla inmesiyle art arda tahliyeler yaşanıyor. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve Hrant Dink cinayetinin ‘Büyük abi’si Erhan Tuncel’in ardından dün de İstanbul ağır ceza mahkemelerinden aralarında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği öne sürülen avukat Alparslan Arslan, Gazeteci Tuncay Özkan’ın da arasında bulunduğu 19 kişi tahliye oldu. Son 4 günde KCK’lılarla birlikte tahliye sayısı 30’u buldu. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de arasında bulunduğu 7 kişinin tahliye talebi ise reddedildi. Ergenekon davasından tahliye olan Dursun Çiçek ve Alparslan Arslan başka suçtan tutuklu oldukları için cezaevinden çıkamadı.

Yasa değişikliğinin ardından dün ilk tahliye kararı İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden çıktı. 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş ile Sedat Peker’in tahliyesine karar verdi.

İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi Susurluk davası hükümlüsü olan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’i, İstanbul 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi avukat Kemal Kerinçsiz’i tahliye etti. İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Ümraniye’de el bombalarının ele geçirildiği evin sahibi Mehmet Demirtaş,

İP’li Hikmet Çiçek, emekli Albay Hasan Atilla Uğur’u tahliye etti. İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi ise emekli Albay Dursun Çiçek ve Alparslan Arslan’ın tahliyesine karar verdi. İstanbul 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi Yazar Yalçın Küçük’ü tahliye ederken, İstanbul 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi ise Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Gazeteci Merdan Yanardağ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Orgeneral Şener Eruygur ile emekli Tuğamiral Alaettin Sevim’i tahliye etti.

ÇİÇEK VE ARSLAN ÇIKAMIYOR

Danıştay saldırısı sanığı Avukat Alparslan Arslan, mahkeme heyetine hakaretten 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu için cezaevinden çıkamayacak. Balyoz davasından 16 yıl hapis alan ve bu cezanın infazı nedeniyle hükümlü olan emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek de cezaevinde kalacak.

GEREKÇE: ADALET DUYGUSU

Tahliye kararlarına gerekçe olarak “tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olmaları” gösterildi. Mahkeme ayrıca Ergenekon davasına ilişkin İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararın onanması halinde dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulmaması halinde ise telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olmasına, tutuklamanın tedbir olduğuna, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunduğuna ve bunun adalet duygularını incitebilecek olmasına dikkat çekti.

KILINÇ VE ERÖZ BUGÜNE

Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan emekli Korgeneral Mehmet Eröz ile 13 yıl hapis hapis cezası alan MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da arasında bulunduğu bazı sanıkların tahliye talebi ise bugün değerlendirlecek.

Benzer Haberler