Perulu arkeolog Julio Tello 1928 yılında ilginç bir keşif yaptı. Tello, uzatılmış kafataslarını ve kalıntıları içeren mezarlar buldu. 300’den fazla olan ve “Paracas Kafatasları” olarak adlandırılan kafatasları 3000 yıl öncesine ait.
Kafatasının uzaması ise deformasyon sonucu oluyor.Kasıtlı şekilde uzun süre uygulanan kuvvet sonucu deforme edilmesi biliniyor. Genellikle başın yanlarına iki ahşap parçasının sıkı şekilde bağlanmasıyla yapılıyor.
Kafatası deformasyonu kafatasının şeklini değiştirir. Ancak hacim, ağırlık ya da normal bir insanın kafatasının karakteristik özelliklerini değiştirmez. Bununla birlikte Paracas kafataslarının durumu ise daha farklı. Normal bir insan kafatasına göre %25 daha büyük ve %60 daha ağırlar. Kasten deformasyon ile olmadıkları, kafataslarının uzama nedeninin bir gizem olduğu yıllardır tartışıldı.
Paracas kafataslarından alınan diş, saç, kafatası kemiği ve deriden oluşan numuneler DNA testi için Teksas’a gönderildi. Brien Foerster tarafından açıklanan DNA testleri sonucu örneklerde insan, primat ya da hayvanda olmayan mutasyona uğraşmış mtDNA (mitochondrial DNA) yer aldığı açıklandı. Bu DNA testi ön ayak olarak nitelendiriliyor. Sonuçların çoğaltılması ve kesin karardan önce daha fazla analiz ve araştırma gerekiyor.